November 7.

A Kolping család szervezésében ebben az évben is ellátogattunk az egyházközségünkhöz tartozott kedves ismerőseink, barátaink sírjához. Varga Mihályné Jucika, dr. Máthé Árpádné dr Somogyi Csilla, Kalló Ferenc magyar tábori főesperes, Póka Gyuláné Mária sírjánál Papp Laci bácsi és felesége Zsóka sírjánál imádkoztunk. Végül stigmatizált Galgóczi Erzsébet sírjához mentünk és is imádkoztunk, kérve az ő közbenjárását mindannyiunkért.

Kedves hallottaink nyugodjatok békében! Amen.

 

November 14.

A szokásostól eltérő programmal tartottuk meg ülésünket. Kolping ima után Szentes László vetítettképes beszámolót tartott a Szentföldről. Néhány érdeklődő is meghallgatta az előadást.

Befejezésképpen megünnepeltük névnaposainkat, akik finomságokkal kínáltak meg minket.

 

November 18.

Dohovics Rékával közösen ismét sütöttünk mézeskalácsot a plébánián. Nagy volt az érdeklődés, nemcsak lányok, de fiúk, szüleik, nagyszüleik is eljöttek, hogy együtt formázzuk a mézeskalács masszát és kisüssük. Boldogan vitték haza a gyerekek az alkotásaikat.

 

December 5.

Havi összejövetelünket a Kolping imával kezdtük, ezután Molnárné Piroska rendhagyó módon nem a hónap szentjéről, hanem Kányádi Sándor Dél keresztje című verséről beszélt. A vers mélyen megérintette őt, ezért mutatta be nekünk is. Rióban járva írta a költő és spanyol fordításban Ferenc pápának is átadták. Ami a déli földrésznek Dél keresztje, az nekünk a Göncöl szekér, ez vezérel utunkon. Érdekesség, hogy egyedül Nepál zászlója nem négyszögletes. Garamszeginé Marcsi az ismeretlen szentek sorozatban Szent András apostol életútját mutatta be. Amalfi védőszentje, Petrában szenvedett vértanúságot. Keresztre feszítették, két napig függött rajta, de ott is Istenről beszélt. Harmadik napon nagy fényesség jött el érte. Ereklyéjét 1208-ban vitték el erőszakkal Konstantinápolyból. Öt perc egészség témában Simon Ágnes „Mennyire hatásosak az immunerősítők”-ről beszélt. Sorba vette a leggyakoribb készítményeket, melyek közül a C-vitamin, a baktérium eredetű immun stimulánsok, a 3 hónapos fokhagymakúra, a flavonoidok, a probiotikumok tűnnek jó hatásúaknak. A legjobb eredményt továbbra is az életmód-változással érhetjük el, ha egészségesebb életmód felé tereljük életünkte.

Hetényi Péter Kolping Adolf gondolataiból idézett. Lényege, az élet hitre épül.

Simon Ágnes a dobogókői Mária kegyhelyen talált imát olvasta fel.

Aktualitások:

november 16-án volt a belvárosi templomban a Kolping mise, melynek fő celebránsa Bolberitz Pál volt, aki súlyos betegen is vállalta ezt a feladatot, hiszen ő volt az újjáalakult Kolping mozgalom első prézese.

 

2019.

Január 9.

Ezévi első összejövetelünket is a Kolping ima elmondásával kezdtük, majd Molnárné Piroska Szent Paula özvegy életét ismertette. Rómában született 345-ben, családját Agamemnontól vezette le. 15 évesen férjhez adták, boldog házasságban élt, öt gyermeket nevelt. Férje pogány volt. Férje halála után két lányával csatlakozott az Istennek szentelt nők csoportjához, akik Szent Jeromost követték. Az volt a vágya, hogy Szent Jeromos után a szentföldre eljusson. Kolostorokat alapított, jótékonykodott. Példát akart mutatni az embereknek az Isten szolgálatából. Koldusszegényen akart meghalni. A Szentírást betéve tudta, halála óráján zsoltárverseket mondott, ajkára keresztet rajzolt. Öt perc egészség témában Simon Ágnes a sportcipők egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. Nem az a jó cipő, amelyiknek a legvastagabb a talpa. A nagyon vastag talpú sportcipő fokozza az izületi ficamok és becsípődések kockázatát futóknál. Hetényi Péter néhány gondolatot idézett Adolf Kolpingtól. Makk Ágnes Dr. Oláh Zoltán Sándor archeogenetikai kutatásaiból idézett, mely szerint, mi magyarok ősidők óta itt voltunk a Kárpát medencében, csak időnkét elmentünk, időnként visszajöttünk. Hetényi Péter felvetette, hogy idén lesz 25 éve, hogy Kolping családunk megalakult, meg kellene ünnepelni valamilyen formában és lehetne egy kiadványt is szerkeszteni ebből az alkalomból, melyben bemutatjuk eddigi tevékenységünket. Simon Ágnes vállalta, hogy István atyával egyeztet erről.

Aktualitások:

Női táska akció: Interneten szervezik tisztasági csomag összeállítását, melyet a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül juttatnának el a rászorulóknak.

Elmer István az elnöktől kért tájékoztatást a munkánkról, hogy egy tablót készítsen a plébánia részére.

Őkumenikus imahét alkalma 26-án lesz templomunkban. Az agapéra aki tud, hozzon süteményt!

A belvárosi templom látogatása 30-án lesz, d.u. ¾ 2 –kor találkozunk a bejáratnál. Molnárné Piroska egyeztette az időpontot.

Február 9-10-én lesz Vácott az elnökök és titkárok találkozója.