Kolping összejövetel február 14.

Szokásos havi összejövetelünk ebben a hónapban hamvazószerdára esett. Az esti mise után a plébániára mentünk és a Kolping ima elmondásával indítottunk.

Utána Molnárné Piroska a japán szentekről tartott ismertetőt. Miki Szent Pál és társai (24-26 fő) néven tartja számon őket az egyház. A XVI. szd.-ban éltek. Szent Pált 5 évesen keresztelték meg, 20 évesen jelentkezett a jezsuita rendbe. Nagyhatású szónok volt. A szegények között terjesztették a hitet, Nagaszaki volt a központ, szerették őket. A császár egy ideig tolerálta a jezsuiták, majd a ferencesek térítését, de később üldözni kezdte, és 1597-ben kivégeztette őket. Szent Pál még a kereszten is térített. IX. Pius pápa avatta szentté 1862-ben.

Ismeretlen szentek sorából Garamszeginé Marcsi Boldog Báthori László életútját ismertette. Részt vett Hunyadi törökellenes harcaiban. A politikából kiábrándulva a pálosok budaszentlőrinci kolostorába vonult vissza. A Nagy- Hárshegy tetején lévő kis barlangba, remeteségbe vonulva fordította le magyar nyelvre a bibliát. Ez nem maradt fenn, de valószínűleg a Jordánszky kódex az ő fordításának a másolata. 1484-ben halt meg.

A nagy megtérők sorozatban Makk Ágnes Dienes Valériáról (1879-1978) beszélt. Filozófus volt, Bergson eszméit közvetítette Magyarországra. Vallásos nevelést kapott, de később „megszabadult” Istentől. A Galilei körben materialista előadásokat hallgatott. 1924-ben a pesti ferences templomba tért be, támadt egy gondolata „mi lenne, ha meggyónnék,” Ez még egyszer megismétlődött és akkor meg is tette. Háromnegyed órát gyónt és másnap áldozott, utána zokogás fogta el, este úgy érezte, hogy Isten betölti a szobát. Prohászka Ottokár is nagy hatással volt rá.

Öt perc egészség témakörben Simon Ágnes „A lassú légzés hatása az egészséges emberekre” címmel tartott ismertetőt. A légzés kontrollálása egyre népszerűbb nyugaton is, a keleti kultúrában régről ismert (jóga légzés). Normális légzésszám 10-20/perc, a lassú 4-10/perc. Minél nagyobb a rekeszizom kitérése, annál nagyobb a légzéstérfogat, ennek hatására egyre mélyebbre jut a levegő a tüdőbe és nő a vér oxigén telítettsége. A lassú, mély légvét elősegíti a nagyerekben az áramlást, és így több oxigén jut a szervekhez. Az idegrendszerre reflekrórikus úton hat. Belégzéskor a vegetatív idegrendszerre gátlólag hat, ami kilégzéskor oldódik, ezzel elősegíti a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyának kialakulását.

Szentes László levetített egy rövid filmet a Szent László koponyájának vizsgálatáról. A filmből kiderült, hogy a herma ábrázolása élethű.

Hamvazószerdára tekintettel elmaradt az évfordulósok köszöntése.

.

 

Bevezetőként elmondtuk a Kolping imát és Kolping Adolf szentté avatásáért imádkoztunk.
Molnárné Piroska Szent I. (bölcs) Kelemen pápa élettörténetét ismertette. Ő volt a 3. pápa, az I. szd-ban élt. Csak legendák maradtak fenn róla. Gazdag családból származott, 20 évesen Rómában filozófiát tanult. Péter tanítványaival találkozott és kereszténnyé lett. Ő írta a „Levél a Korinthusiakhoz” c. iratot. Traianus császár alatt Krím félszigetére száműzték, ahol gyémánt bányában dolgozott. Péter tanait hirdeti, ezért haláléra ítélik, követ kötnek a nyakára és a tengerben dobják.
Ismeretlen szentjeink közül Garamszeginé Marcsi Boldog Saloméről beszélt. A XIII. szd.-ban Lengyelországban élt, hercegnőből lett apáca. II. András magyar király fiával, Kálmánnal jegyezték el. Mindketten szüzességi fogadalmat tettek. A ferences és domonkos kolostorokat támogatta, a klarisszákhoz lépett be. Alázatos úrnőként élt, az imádságnak, jótékonykodásnak szentelte életét. Jelmondata: Legfontosabb a szeretet, mely soha nem fogy el. Halálakor az apácák a lelkét csillagként látták a mennybe szállni.
Marcsi még ismertette a lengyelek zarándoklatát, melyet a fatimai jelenés évfordulója
alkalmából rendeztek. Egy millió ember alkotott élő láncot Lengyelország határán. Tóthné Makk Ágnes Klara Sheridon megtérő életútját mutatta be. Írországban, protestáns arisztokrata családba született 1887-ben. Párizsba küldik tanulni 13 évesen katolikus iskolába. Különös áhítatot érzett Szűz Mária és a ferencesek iránt. Asszisziban, 60 évesen tért meg véglegesen és lett elsőáldozó, majd visszatért Írországba. Öt perc egészség témában Simán Ágnes a csípőizületi kopás és gyulladás újonnan felfedezett kapcsolatáról beszélt. A csípőizületi kopás (arthrosis) egyik gyakori krónikus, fájdalommal járó és rokkantságot okozó betegség a felnőttek körében. Újabb kutatások szerint kialakulásában a gyulladásért felelős anyagoknak jelentős szerepe van. Az izület egy önálló szervnek tekinthető és a kopás nemcsak a porc elváltozása, hanem a körülötte lévő szövetek (csontok, izmok, idegek, ingerületátvivő anyagok, szalagok, izületi folyadék) megbetegedése is.
Hetényi Péter és Szentes László beszámolt a belvárosi templombeli Kolping fogadalomtételről, ahol megkapták az új Kolping ima szövegét is, és egy emléklapot a Kolping Család számára.

Az Istenhegyi Szent László Kolping Család bemutatkozása

 

1994-ben Jánosa Domokos plébános úr kezdeményezésére indult meg a Kolping család megszervezése plébániánkon, majd csatlakoztunk a nemzetközi mozgalomhoz is.

A Nemzetközi Kolping mozgalom ma már több mint 40 országban, közel félmillió taggal működik (Európa, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, India, Ázsia több országában is). A mozgalom sokat tesz a harmadik világ és az elmaradt országok felemeléséért. Központja ma is Németország, Köln.

A Kolping mozgalom tagjai Jézus mellett tesznek hitet. Közös szentmiséken, zarándoklatokon, lelkigyakorlatokon, egyéb vallásos rendezvényeken vesznek részt. Tagjai tettekre vállalkozók közössége is – közös felelősséget vállalnak példamutató életükkel a társadalom alakulásáért, a világ formálásáért is.

A Kolping mozgalom, mint életközösség családias jellegű. A tagok (férfiak, nők és fiatalok) együtt képezik a Kolping családot.

Az Istenhegyi Kolping családnak megalakulásakor 17 tagja volt. Jelenleg 18 tagja van.

A Kolping család egyházi vezetője a prézes, a mindenkori plébános. További, választott funkciók: világi elnök, titkár, gazdasági vezető.

Rendszeres összejöveteleinket minden hónap 2. szerdáján, a szentmise után tartjuk a plébánián. Részben vallási (pl. a hónap szentje), részben világi témákat (pl. vetített képes beszámolók külföldi utakról) érintünk. Minden alkalommal valamilyen, egészséggel kapcsolatos téma is szóba kerül. A plébánia rendezvényein mi végezzük a háttérmunkát (pl. vendéglátás előkészítése, mosogatás, takarítás). Évente szervezünk kulturális programot (pl. kiállítás megtekintése), és gyermekprogramokat: tojásfestés, játszóház, birsalmasajt készítés a plébánián. Minden hónap utolsó péntekjén délután foglalkozunk a Vakok Batthyány Strattmann László Otthonában azokkal a gyerekekkel, akiket nem visznek haza.

 

Szeretettel várunk új jelentkezőket családunkba. Semmi mást nem kell tenni, csak eljönni a hónap 2. szerdáján az esti szentmise után a plébánia hittantermébe.

                                                                           Dr. Simon Ágnes

                                                                          Világi elnök

Hírek

Kolping program

2017. 02. 08. programja
- Ima
- Hónap szentje: Szent Damján – Molnárné Piroska
- Ismeretlen szentek sorozat: Garamszeginé Marcsi ismertetője
- Nagy megtérők sorozat: Tóthné Makk Ágnes ismertetője
- Bahai hit - Balázs Judit ismertetője
- Bolberitz Pál prédikációja: Az ember cselekedete – Hetényi Péter ismertetője
- Öt perc egészség: a magyar csodaszemüveg: Simon Ágnes ismertetője
- 2017. Szent László év – Szentes László ismertetője
- Aktualitások
- Évfordulósok köszöntése

Simon Ágnes a Kolping család elnöke


Hozzávalók:
½ kg. sima liszt
35 dkg olvasztott méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg margarin
1 egész tojás +2 tojássárgája
pici só
10 dkg porcukor
1 púpos evőkanál tejföl
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojást, az olvasztott margarint, a cukrot habosra keverem, beleteszem az olvasztott mézet,
majd belekeverem a szódabikarbónás lisztet és a fűszerkeveréket.
Ragacsos masszát kapok, melyet egy éjjel, lehet egy napig, is pihentetek a hűtőben. Utána jól
lisztezett deszkán kinyújtom és formákkal kiszaggatom. A nyújtás lehet késfok vastagságú, de
ha vastagabbat akarok, akkor kb. 2 mm-re nyújtom. Lisztezett sütőlapon 180 fokon megsütöm
világosbarnára, kb. 5-6 perc. A sütőlapról késsel távolítom el, ha leragadna.