Istenhegyi Szent László Kolping Család tevékenysége

2023

Tagjaink: prézes Kocsis István plébános, elnök: dr. Simon Ágnes, titkár: Tóthné Dr. Makk Ágnes, gazdasági felelős: Kassai Mihályné.

Tagok: Prof. Dr. Balázs Judit, Beyer Béláné, Dr. Bozóki Mária, Kakuk Andrea, Kállay Tamásné, Károlyi Andrásné, Keszei Viktória, Kisfazekas Pálné, Laczkó Zoltán, Molnár Józsefné, Roska Tamásné, Szentes László, Szilárdné Wurdits Erzsébet, Tarnócziné Gedeon Melitta

2023. január 11.

Évi első összejövetelünkön először a Kolping imát mondtuk el, majd Szent Timoteusz és Szent Titusz életéről hallgattunk meg egy rövid ismertetőt.

Öt perc egészség témában Simon Ági az újévi fogadalmak kapcsán okos eszközök az egészségért témáról beszélt.

Kisfazekas Zsóka a taoizmus alapítója, Lao Ce Út és erény könyvéből (i.e. IV. szd.) olvasott fel részletet. Tao=természetet mozgató őserő.

Szentes László az Útravaló könyvből a Háború árvája írást olvasta föl.

Makk Ágnes  Lackfy János Jó éjt puszi művéből olvasott fel néhány kis írást: Problémásék, Táplálkozás.

Vizmathy Péter, mint születésnapos vendég Sík Sándor Néma miatyánk című versét szavalta el.

Végül felköszöntöttük évfordulósainkat fehér asztal mellett.

2023. február 8.

Ima után Makk Ágnes Vigano érsek (USA) videójáról tartott ismertetőt. Ortodoxabb nézetei vannak, mint a pápának, a pápa „ellenzéke”. Ehhez csatlakozva közölt részleteket Simon Ágnes Marschalkó Lajos Világhódítók című könyvéből.

Öt perc egészségben Simon Ágnes a Kolumbiában zajló, de már Euróban is észlelt szúnyog által terjesztett Dengue járványról más néven csonttöréses lázról beszélt.

Szentes László a ferences naptárból Heine A csönd c. imáját olvasta föl.

Balázs Judit fölhívta a figyelmünket, hogy az interneten 10 részes sorozat indul Hunyadiról.

Programok:        El Greco kiállítás megtekintése február 9.-én

                               Kolping lelkigyakorlat Erdő Péter bíboros vezetésével  03.18.-án

                               Péliföldszentkereszti zarándoklat 04.22.-én

Végül évfordulósainkat köszöntöttük fehér asztal mellett.

2023. február 9.

Többen elmentünk megnézni a Szépművészeti múzeum El Greco kiállítását. Kb. ¾ óra sorban állás után be is jutottunk és megcsodálhattuk a művész alkotásait. Jól rendezett, tartalmas, élményben gazdag kiállítást láthattunk.

2023. március 8.

Ima után Molnár Piroska Svéd Szent Katalin (1330-1381) életét ismertette. 

Öt perc egészség címen Simon Ágnes a Nemzeti Rákregiszter adatait ismertette. Szentes László Pió atya imáját olvasta föl.

Makk Ágnes Szántóffy Antal józsefvárosi plébános életéből kiemelte, hogy ő akadályozta meg, hogy Gr. Batthányi Lajos miniszterelnököt 165 évvel ezelőtt jeltelen sírba temessék el. Ő hozta létre az első katolikus legényegyletet, 1856-ban Kolping Adolf is megtekintette az alapszabályukat.

Esztó Zsuzsa Babits Mihály Stabat mater fordítását olvasta föl.

Ezután ünnepeltük évfordulósainkat.

2023. március 18.

Kolping családunk több tagja vett részt az Országos Kolping Szövetség által szervezett lelki gyakorlaton, melyet Erdő Péter bíboros tartott.

2023. április 12.

Húsvét utáni első összejövetelünkön először imádkoztunk, majd Szentes László I. Gyula pápa rövid életrajzát ismertette. Ezután a ferences naptár mai szentjéről, Szent Kláráról tartott egy rövid ismertetőt.

Makk Ágnes a próféták sorozatban Illésről beszélt: Jahve hitét erősítette a Baal hívőkkel szemben. Története Sirák fia könyvében van leírva.

Öt perc egészség témája: éveink száma nem a valós életkort jelzi.)

Makk Ágnes talált egy újságcikket Ferenc József életéről, amely taglalja a Hajnau által vezetett 48-as bosszúhadjárat miatti átok beteljesülését a császári családon.

2023. április 22.

A Városmajori Kolping Család szervezésében többen részt vettünk a péliföldszentkereszti zarándoklaton. Az eseményről az egyházközségi levélben is beszámoltunk.

2023. május 10.

 

2023. június 14.

Imával kezdtünk, majd Szentes László ismertette Urbán Erik csíksomlyói pünkösdi bucsus homíliáját, melynek indító gondolata: Testemből templomot emeltem Neked.

Makk Ágnes Karinthy Frigyes Énekelni tanulok írását olvasta föl, majd egy vicces történetet mondott a csapatmunkáról: Valaki, senki mindenki, bárki megbeszéléséről. – Ezután Ferenc pápa Pázmányon mondott beszédéből szemezgetett.

Simon Ágnes öt perc egészség témában ismertette Aquinói Szent Tamás halálának okát a tudomány mai állása szerint, majd az öt legkegyetlenebb orvosi beavatkozást az  elmúlt évszázadokban.

2023. október 11.

Jelen lévők száma 5 fő, ketten elfoglaltság miatt előre kimentették magukat, 1 fő önkormányzati idősklub rendezvényen vett részt.

Először Molnár Piroska megbízásából Szentes László ismertette I. Callixtus pápa életútját.

Szentes László a ferences kalendárium aznapi gondolatait idézte, miszerint az Egyháznak nemcsak a templomai újjáépítésével, de az élő Egyház=a szegények istápolásával is ugyanolyan mértékben kell tevékenykednie.

Makk Ágnes az október 8-10-e közötti Kolping nőkonferencián hallottak egy részéről számolt be. A konferencián Uzsalyné Pécsi Rita 2 előadást, dr. Janka Ferenc parókus, főiskolai tanár 1 előadást tartott, amelyeket kiscsoportos feldolgozás követett.

Az összejövetelt a múlt hónapról elmaradt két születésnap: Tarnócziné Melitta és Szentes Laszló felköszöntése zárta.

2023. november 8.

A szokásos ima után imádkoztunk halottainkért, akikhez az idén nem tudtunk elmenni a temetőbe.  Ezután Makk Ágnes folytatta beszámolóját a Nőkonferenciáról. Elhangzott, hogy „nyitott tenyérrel” kell szeretni, nem szabad rátelepedni a másikra, szárnyakat kell neki adni – a népmesék tanítanak erre.

Szentes László a ferences naptárból olvasott föl. Ma van Szent Kereszt napja. Szent Ferenc imáját hallottuk.

5 perc egészség témakörben a mentális védőoltásról beszélt Simon Ágnes. ACE kérdőíves felmérés alapján megállapítható. hogy folyamatosan romlik a fiatalok mentális állapota.

 Befejezésül megünnepeltük évfordulósainkat.

2023. december 10.

A Kolping család anyagi hozzájárulásával megtörtént a mézeskalácssütés idén is a plébánián.

2023. december 13.

Elimádkoztuk a Kolping imát.

A hónap szentjét, Szent Luciát Szentes László ismertette.

Simon Ágnes a kóruséneklés jótékony hatásáról beszélt. Végül Babits Mihály versét idézte:

Megmondom a titkát édesem a dalnak

Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat

Mindenik embernek a lelkében dal van,

És a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép a lelkében az ének,

Az hallja mások énekét is szépnek.

Makk Ágnes folytatta a beszámolót a nőkonferenciáról. Téma a férfi nő egymásrautaltsága és különbözősége.

 

A Kolping Család életéből

A koronavírus járvány családunk életére is kihatott. Tavaly október óta most szeptemberben tudtuk megtartani először szokásos összejövetelünket.

Persze ez alatt a közel egy éve alatt sem szakadtunk el egymástól, hiszen az internet révén tartottuk a kapcsolatot, találkoztunk a miséken, küldtük egymásnak a híreket és lelket melengető, időnként elszomorító írásokat.

Sajnos elvesztettünk egy újabb Kolping tagot, Garamszegi Marcsit, aki pedig annyira bízott a gyógyulásában. Hiányozni fog személyisége és az ismeretlen szentekről tartott rendszeres ismertetője.

Az elmúlt időszakban azért voltak közös tevékenységeink is. Az úrnapi körmenethez az egyik oltárt szokás szerint mi készítettük el, képviseltettük magunkat a Szent István napi misén és körmeneten, megtekintettük szubjektív tárlatvezetés keretében a Nemzeti Múzeumban a pálos rendről készült kiállítást és részt vettünk az Eucharisztikus kongresszus egyes eseményein is.

Amikor már feloldották a korlátozásokat Kassai Erzsikénél fehér asztalos, jó hangulatú összejövetelt szerveztünk.

Szeptember 15-én megtartottuk az első szokásos együttlétünket, melyen új érdeklődőt is köszönthettünk és István atya is megtisztelt minket jelenlétével. Reméljük a továbbiakban már a szokott rendben folynak majd összejöveteleink, melyre sok szeretettel várunk új érdeklődőket is.

A városmajori Kolping Család meghívására részt vettünk a Kaposfüredre és Somogyvárra szervezett zarándoklaton. Lelki vezetőnk István atya volt, aki Kaposfüreden a Máriaházban kialakított kápolnában tartott szentmisét, ezután pedig ismertetőt hallgattunk meg a ház történetéről. Emmerich Anna Katalin, a látnok apáca megálmodta, hogy Szűz Mária élete utolsó éveit “Efezustól három órányira” egy házban töltötte. Látomásában részletesen ír Szűz Mária halálának körülményeiről, hogyan tudták meg az apostolok Mária haldoklásának hírét, hogyan halt meg, temették el és támadt fel. A német apáca álmait, látomásait Clemens Brentano jegyezte le, és kiadásra került Szűz Mária élete címmel. 1881-ben Julien Gouyet abbé fedezett fel egy Égei-tenger felé néző kis ősi romos kőházat. Henry Jung három társával átkutatta a vidéket és egy forrás mellett megtalálták a romot 1891 július 29-én. A házat rekonsruálták, és ezt építette föl Török Marcell atya Kaposfüreden. Kanadában van még egy hitelesített másolata a háznak. Ezután Somogyvárra mentünk, ahol vezetővel megtekintettük az ásatásokat. (Kb. 3 évvel ezelőtt már jártunk Somogyváron és Szigetváron.) Még romjaiban is impozáns a templom és bencés kolostor, melyet Szent László királyunk alapított 1091-ben. Aki még nem járt arra, javasolom, hogy keresse föl.

2021 október 20-án kirándultunk a Tatai Fényes tanösvényhez. A „Vizek Városaként” ismert Tatán hajdanán több tucat forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet. Itt Fényesen törtek fel a legnagyobb hozamúak. 70-es évek elejére szép lassan elapadtak az 1950-es években, a Tatabánya környéki, rendkívüli módon felerősödött mélyművelésű bányászat következtében. A 90-es évek elején sorban zártak be a környék szénbányái, és 2001 májusában egyszer csak újra vízzel telítődtek meg a Fényes-fürdő területén lévő már-már kiszáradt lápok. A források enyhén szénsavas, tiszta vizét már több mint 100 éve élvezhetik fürdésre is az idelátogató vendégek. 1913-ban alakították ki a karsztvizekre épült Fényes-fürdőt, mely a mai napig működik a forrásvidék északi végében. 2015-ben épült ki az egyedülálló, 1350 méter hosszú cölöpsétány, melyen számos információs tábla segít felfedezni a lápvidék páratlan állat- és növényvilágát, a forrásvidék látnivalóit. A szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik. A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz a kilátótoronnyal.

November első hetében szokásosan meglátogattuk a Farkasréti temetőben elhunyt Kolping tagjaink és néhány, korábban plébániánkhoz tartozó halottunk sírját, ahol egy-egy imát mondtunk és mécsest gyújtottunk. Nem hagytuk ki a 48-as szabadságharcban részt vevő Kálló esperes, valamint stigmatizált Galgóczi Erzsébet sírját sem. Akik más temetőben nyugszanak, azokért a központi helyen imádkoztunk és gyújtottunk gyertyát.

November 11-én megtartottuk a vezetőségválasztó közgyűlésünket. A korábbi tisztségviselők lettek újraválasztva. Prézes Kocsis István plébános, elnök Dr. Simon Ágnes, titkár Tóthné Dr. Makk Ágnes, gazdasági felelős Kassai Mihályné.

Szeptember, október és november hónapok második szerdáján pedig a szokásos összejövetelünket tartottuk délelőtt a plébánián. Minden érdeklődőt szeretettel várunk ezekre az alkalmakra.

November 7.

A Kolping család szervezésében ebben az évben is ellátogattunk az egyházközségünkhöz tartozott kedves ismerőseink, barátaink sírjához. Varga Mihályné Jucika, dr. Máthé Árpádné dr Somogyi Csilla, Kalló Ferenc magyar tábori főesperes, Póka Gyuláné Mária sírjánál Papp Laci bácsi és felesége Zsóka sírjánál imádkoztunk. Végül stigmatizált Galgóczi Erzsébet sírjához mentünk és is imádkoztunk, kérve az ő közbenjárását mindannyiunkért.

Kedves hallottaink nyugodjatok békében! Amen.

 

November 14.

A szokásostól eltérő programmal tartottuk meg ülésünket. Kolping ima után Szentes László vetítettképes beszámolót tartott a Szentföldről. Néhány érdeklődő is meghallgatta az előadást.

Befejezésképpen megünnepeltük névnaposainkat, akik finomságokkal kínáltak meg minket.

 

November 18.

Dohovics Rékával közösen ismét sütöttünk mézeskalácsot a plébánián. Nagy volt az érdeklődés, nemcsak lányok, de fiúk, szüleik, nagyszüleik is eljöttek, hogy együtt formázzuk a mézeskalács masszát és kisüssük. Boldogan vitték haza a gyerekek az alkotásaikat.

 

December 5.

Havi összejövetelünket a Kolping imával kezdtük, ezután Molnárné Piroska rendhagyó módon nem a hónap szentjéről, hanem Kányádi Sándor Dél keresztje című verséről beszélt. A vers mélyen megérintette őt, ezért mutatta be nekünk is. Rióban járva írta a költő és spanyol fordításban Ferenc pápának is átadták. Ami a déli földrésznek Dél keresztje, az nekünk a Göncöl szekér, ez vezérel utunkon. Érdekesség, hogy egyedül Nepál zászlója nem négyszögletes. Garamszeginé Marcsi az ismeretlen szentek sorozatban Szent András apostol életútját mutatta be. Amalfi védőszentje, Petrában szenvedett vértanúságot. Keresztre feszítették, két napig függött rajta, de ott is Istenről beszélt. Harmadik napon nagy fényesség jött el érte. Ereklyéjét 1208-ban vitték el erőszakkal Konstantinápolyból. Öt perc egészség témában Simon Ágnes „Mennyire hatásosak az immunerősítők”-ről beszélt. Sorba vette a leggyakoribb készítményeket, melyek közül a C-vitamin, a baktérium eredetű immun stimulánsok, a 3 hónapos fokhagymakúra, a flavonoidok, a probiotikumok tűnnek jó hatásúaknak. A legjobb eredményt továbbra is az életmód-változással érhetjük el, ha egészségesebb életmód felé tereljük életünkte.

Hetényi Péter Kolping Adolf gondolataiból idézett. Lényege, az élet hitre épül.

Simon Ágnes a dobogókői Mária kegyhelyen talált imát olvasta fel.

Aktualitások:

november 16-án volt a belvárosi templomban a Kolping mise, melynek fő celebránsa Bolberitz Pál volt, aki súlyos betegen is vállalta ezt a feladatot, hiszen ő volt az újjáalakult Kolping mozgalom első prézese.

 

2019.

Január 9.

Ezévi első összejövetelünket is a Kolping ima elmondásával kezdtük, majd Molnárné Piroska Szent Paula özvegy életét ismertette. Rómában született 345-ben, családját Agamemnontól vezette le. 15 évesen férjhez adták, boldog házasságban élt, öt gyermeket nevelt. Férje pogány volt. Férje halála után két lányával csatlakozott az Istennek szentelt nők csoportjához, akik Szent Jeromost követték. Az volt a vágya, hogy Szent Jeromos után a szentföldre eljusson. Kolostorokat alapított, jótékonykodott. Példát akart mutatni az embereknek az Isten szolgálatából. Koldusszegényen akart meghalni. A Szentírást betéve tudta, halála óráján zsoltárverseket mondott, ajkára keresztet rajzolt. Öt perc egészség témában Simon Ágnes a sportcipők egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. Nem az a jó cipő, amelyiknek a legvastagabb a talpa. A nagyon vastag talpú sportcipő fokozza az izületi ficamok és becsípődések kockázatát futóknál. Hetényi Péter néhány gondolatot idézett Adolf Kolpingtól. Makk Ágnes Dr. Oláh Zoltán Sándor archeogenetikai kutatásaiból idézett, mely szerint, mi magyarok ősidők óta itt voltunk a Kárpát medencében, csak időnkét elmentünk, időnként visszajöttünk. Hetényi Péter felvetette, hogy idén lesz 25 éve, hogy Kolping családunk megalakult, meg kellene ünnepelni valamilyen formában és lehetne egy kiadványt is szerkeszteni ebből az alkalomból, melyben bemutatjuk eddigi tevékenységünket. Simon Ágnes vállalta, hogy István atyával egyeztet erről.

Aktualitások:

Női táska akció: Interneten szervezik tisztasági csomag összeállítását, melyet a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül juttatnának el a rászorulóknak.

Elmer István az elnöktől kért tájékoztatást a munkánkról, hogy egy tablót készítsen a plébánia részére.

Őkumenikus imahét alkalma 26-án lesz templomunkban. Az agapéra aki tud, hozzon süteményt!

A belvárosi templom látogatása 30-án lesz, d.u. ¾ 2 –kor találkozunk a bejáratnál. Molnárné Piroska egyeztette az időpontot.

Február 9-10-én lesz Vácott az elnökök és titkárok találkozója.

 

25 éves az Istenhegyi Szent László plébánia Kolping családja

 

Június 22-én az egyházközségi nap keretében emlékeztünk meg arról, hogy 25 évvel ezelőtt megalakult Kolping családunk 26 fővel.

2017-ben, mint egyesület megszűntünk, és az Országos Kolping Szövetség átalakulásának megfelelően betagozódtunk a katolikus egyház kereteibe. Jelenleg 15 tagunk van. Első prézesünk Jánosa Domokos plébános atya volt, 2000-ben Domi atya áthelyezése miatt Kocsis István atya vette át a plébánia vezetését és vállalta a prézességet.

Első világi elnökünk 1994-2006 között Hetényi Péter, titkárunk Tóthné dr. Makk Ágnes, gazdasági vezetőnk pedig Bagyinszky Jánosné, majd Gruber Imréné volt. 2006-2011 között elnök Tóthné Dr. Makk Ágnes, titkár Szentes László, gazdasági felelős Széles Tiborné, 2011-től napjainkig elnök Dr. Simon Ágnes, titkár Tóthné Dr. Makk Ágnes, gazdasági felelős Szentes László, majd Kassai Mihályné. A Kolping Szövetségtől megkaptuk az országos munkaprogramot és a körzeti programokat is. Mi az északi körzetbe tartozunk (Budapest és vonzáskörzete), így annak a programja vonatkozik ránk.

Kolping családunk tagjai indulásunkkor havi kétszeri alkalommal rendszeresen találkoztak a plébánián az esti mise után, később minden harmadik héten, 2007 óta pedig havi egyszeri összejövetelt tartunk. 2011 óta kialakult egy szabályozott menete az összejöveteleinknek. Boldog Kolping Adolf szentté avatásáért imádkozunk, ismertetőt hallgatunk meg a katolikus egyház boldogjairól és szentjeiről, életükről, munkásságukról beszélgetünk. Önképzőköri jelleggel egy-egy tagunk valamilyen filozófiai, vallási, irodalmi egészségügyi témáról tart rövid ismertetést, melyet egy-egy vers is követ időnként. Megemlékezünk nemzetünk ünnepeiről, gyásznapjairól. Az együttlétet az éppen előttünk álló plébániai és/vagy Kolping programok megbeszélésével zárjuk (miben tudunk/kell segíteni prézes atyánknak és plébániánk közösségének). Kedves szokás kezdetektől fogva, hogy köszöntjük évfordulósainkat fehér asztal mellett.

Éves munkaprogramjainkban kiemelten szerepel a tevőleges részvétel egyházi ünnepeinken (advent, karácsony, nagyböjt, nagyheti szertartások, húsvét, pünkösd, Úrnapja, Szent László búcsúnapja, Szűzanya ünnepe, Szent István ünnepe, mindenszentek és halottak napja).

Néhány Kolping tagunk havi rendszerességgel meglátogatja a Vakok Batthányi Strattman László gyermekotthonát és iskoláját, ahol kis színes programot szervez a gyerekeknek. Nagy sikere volt a kétszeri gyerekvasutazásnak.

Az első tevékeny Kolping-évek után elindítottuk – néhány más Kolping családhoz hasonlóan - az önművelő, többféle témájú előadássorozatot, az „Istenhegyi esték”-et. Másfél-kéthavonta, meghívunk, felkérünk egy-egy ismert személyt, aki szakterületének kiemelkedő képviselője, tartson előadást az adott téma érdekességeiről, legfrissebb tudnivalóiról. Már több mint 20 éve zajlanak folyamatosan ezek a beszámolók vallási, tudományos, történelmi, politikai, művészeti, sport- és egészségügyi vagy egyéb témákban. A plébánia közösségi termében hétköznap este 19 órakor gyűlünk össze változó létszámban (16-70 fő részvételével), az előadás mintegy 60-70 perc, a kérdésekre-hozzászólásokra pedig 30-40 percet szánunk. A 20 év alatt a közel 100 előadó közül néhány:

Nemeskürty István történész (a magyarság története a kezdetektől)

dr. Bolberitz Pál hittudományi professzor (Jézus Krisztus, a világ megváltója, és: a hit, remény és szeretet a ma keresztény embere életében)

Jelenits István piarista atya (piarista rendi iskolák a múltban és a rendszerváltás után)

dr. Török József egyháztörténész professzor (a magyar kereszténység története Szent István királytól a jelenig)

dr. Szergényi István ökológus (a világ és Magyarország energiahelyzete)

Károlyi András vízgazdálkodási főmérnök (földünk és Magyarország vízgazdálkodási helyzete)

dr. Maróth Miklós akadémikus, nyelvész (a zsidóság és a kereszténység párbeszéde és történelme, és: a zsidóság, kereszténység és a mohamedán vallás a középkortól a jelen időig és a migráció)

dr. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke (kapcsolat a FIDESz-szel, a keresztény egyházakkal, a szomszéd országok magyarságával és azok támogatása)

dr. Kopp Mária magatartás-kutató, intézetigazgató (a család mint legkisebb társadalmi egység

Jókai Anna író (az ismert és immár elismert írónő hitvallása)

dr. Oberfrank Ferenc orvos, államtitkár (a magyar egészségügy helyzete az államtitkár szemével)

Makovecz Imre organikus építész (az organikus építőművészet a Trianon előtti Magyarország területén)

Eperjes Károly színművész (a magyar színjátszás jelen időben egy közismert színész szemével)

Papp László háromszoros olimpiai bajnok (egy világhírű boxoló életútja)

Balczó András világ- és olimpiai bajnok öttusázó (egy egyéni és csapatöttusázó világ- és olimpiai bajnok életműve)        

dr. Balázs Judit egyetemi tanár („Quo vadis, Afrika?/Hová tartasz, Afrika”)

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő (egy országgyűlési képviselő mindennapja)

Azbej Trisztán miniszterelnökségi államtitkár („Magyarország a keresztények védelmében”).

Részt veszünk a plébánia zarándokútjain. Domi atya idejében hajóval bejártuk Esztergomot, Visegrádot, Nagymarost, Zebegényt, Vácot és Ráckevét is. Busszal voltunk néhány püspöki, érseki székhelyen és zarándokhelyen (Székesfehérvár mint koronázó város és királyi temetkezési hely; Győr, Máriabesnyő, Nagyvárad és félnapos zarándokutak Máriaremetére és Makkosmáriára többször is).

2000-ben István atya lett a plébánosunk, és ettől kezdve minden évben tavasszal és ősszel egy- és kétnapos buszos zarándoklatokon vettünk részt. A szervezésben Hetényi Péter vállalt oroszlánrészt. A közel 20 év alatt végigjártuk valamennyi hazai püspökséget (Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Kaposvár, Vác, Debrecen-Nyíregyháza, Szeged) és érsekséget (Esztergom-Budapest, Veszprém, Kalocsa, Eger), Mária-kegyhelyeket (Máriagyüd, Máriapócs, Máriabesnyő, Mátraverebély-Szentkút, a közeli Makkosmária és Máriaremete többször is), továbbá több erdélyi, felvidéki, ausztriai és horvátországi székesegyházat és zarándokhelyet, egyúttal megismerkedve környezetükkel, történelmi múltjukkal.

Tóthné Dr. Makk Ágnes ötlete alapján, megkérdeztük a fiatal szülőket, hogy milyen programot lenne érdemes a gyerekeknek szervezni, hogy a plébániához kössük őket. A sok ötletből kiválasztottuk azokat, amiket meg tudtunk valósítani. Játszóházat szerveztünk minden hónap első vasárnapján a 9 órai szentmise után, ahol lehetett társasjátékozni, színezni, kártyázni, az udvaron tollasozni, focizni. Elindítottuk a vándorkupáért a góllövő versenyt. Évek óta adventben mézeskalácsot sütünk közösen a gyerekekkel, nagy sikerrel. Virágvasárnap előtti szombaton tojásfestést szerveztünk. Készítettünk birsalmasajtot, főztünk gombócot, sütöttünk tócsnit.

Több kiállításra is ellátogattunk, utoljára a Vigadóban az Eucharisztikus kongresszusra való felkészülés jegyében született tárlatot néztük meg.

Molnár Józsefné felvetése alapján évek óta meglátogatjuk halottainkat a temetőben halottak napján.

A plébánia honlapján rendszeresen beszámolunk tevékenységünkről.

,Az Országos Kolping Szövetséggel a kapcsolatunk kezdetektől közvetlen és rendszeres. Jelen voltunk és vagyunk valamennyi elnöki, titkári, vezetői megbeszélésen, a továbbképző előadásokon és központilag szervezett önképző és kulturális országos összejöveteleken.

Fontos lenne, hogy a plébániánk ifjúságából, fiatalabb felnőttjeiből bővüljön a Kolping családunk, hogy legyen kinek átadni a stafétabotot és így tovább éljen boldog Adolf Kolping nemes kezdeményezése az ifjúság megsegítésére.

Hetényi Péter

Tóthné Dr. Makk Ágnes

Dr. Simon Ágnes

 

Az Istenhegyi Szent László Kolping Család bemutatkozása

 

1994-ben Jánosa Domokos plébános úr kezdeményezésére indult meg a Kolping család megszervezése plébániánkon, majd csatlakoztunk a nemzetközi mozgalomhoz is.

A Nemzetközi Kolping mozgalom ma már több mint 40 országban, közel félmillió taggal működik (Európa, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, India, Ázsia több országában is). A mozgalom sokat tesz a harmadik világ és az elmaradt országok felemeléséért. Központja ma is Németország, Köln.

A Kolping mozgalom tagjai Jézus mellett tesznek hitet. Közös szentmiséken, zarándoklatokon, lelkigyakorlatokon, egyéb vallásos rendezvényeken vesznek részt. Tagjai tettekre vállalkozók közössége is – közös felelősséget vállalnak példamutató életükkel a társadalom alakulásáért, a világ formálásáért is.

A Kolping mozgalom, mint életközösség családias jellegű. A tagok (férfiak, nők és fiatalok) együtt képezik a Kolping családot.

Az Istenhegyi Kolping családnak megalakulásakor 17 tagja volt. Jelenleg 18 tagja van.

A Kolping család egyházi vezetője a prézes, a mindenkori plébános. További, választott funkciók: világi elnök, titkár, gazdasági vezető.

Rendszeres összejöveteleinket minden hónap 2. szerdáján, a szentmise után tartjuk a plébánián. Részben vallási (pl. a hónap szentje), részben világi témákat (pl. vetített képes beszámolók külföldi utakról) érintünk. Minden alkalommal valamilyen, egészséggel kapcsolatos téma is szóba kerül. A plébánia rendezvényein mi végezzük a háttérmunkát (pl. vendéglátás előkészítése, mosogatás, takarítás). Évente szervezünk kulturális programot (pl. kiállítás megtekintése), és gyermekprogramokat: tojásfestés, játszóház, birsalmasajt készítés a plébánián. Minden hónap utolsó péntekjén délután foglalkozunk a Vakok Batthyány Strattmann László Otthonában azokkal a gyerekekkel, akiket nem visznek haza.

 

Szeretettel várunk új jelentkezőket családunkba. Semmi mást nem kell tenni, csak eljönni a hónap 2. szerdáján az esti szentmise után a plébánia hittantermébe.

                                                                           Dr. Simon Ágnes

                                                                          Világi elnök

Hírek

Kolping program

2017. 02. 08. programja
- Ima
- Hónap szentje: Szent Damján – Molnárné Piroska
- Ismeretlen szentek sorozat: Garamszeginé Marcsi ismertetője
- Nagy megtérők sorozat: Tóthné Makk Ágnes ismertetője
- Bahai hit - Balázs Judit ismertetője
- Bolberitz Pál prédikációja: Az ember cselekedete – Hetényi Péter ismertetője
- Öt perc egészség: a magyar csodaszemüveg: Simon Ágnes ismertetője
- 2017. Szent László év – Szentes László ismertetője
- Aktualitások
- Évfordulósok köszöntése

Simon Ágnes a Kolping család elnöke